שאלה נפוצה של זוגות במהלך הריון היא: האם כדאי לבצע סקירת מערכות מוקדמת, מה חשיבותה, יתרונותיה ומה תרומתה האפשרית להורים שבדרך ולעובר.במאמר זה בחרנו לסכם עבורכם את עיקרי הנתונים הידועים כיום לגבי הנושא.
נפתח בהסבר קצר על מהות הבדיקה :
בדיקת סקירת מערכות מוקדמת הינה בדיקה המתבצעת בשבועות 14-16 להריון. בבדיקה משתמשים במכשיר האולטרה-סאונד . הבדיקה מתבצעת בגישה ביטנית ו/או נרתיקית . בבדיקה זו נבדקות מערכות גופו של העובר בשלבי התפתחותו הראשוניים ונבדקת השליה . כמו כן נבדקים מבנים אימהיים כגון הרחם, צוואר הרחם ולעיתים אף השחלות.
מדוע מומלץ לבצע סקירת מערכות מוקדמת
- אבחון מוקדם – למרות השבוע המוקדם מרבית מערכות העובר מפותחות מספיק כך שניתן לבצע הערכה ראשונית לגבי תקינותן. עבודות רבות מראות כי את מירב המומים העובריים והמצבים אשר יצריכו ברור ומעקב ניתן לאתר כבר בשלב זה . איתור מוקדם של חשד שכזה מאפשר לבני הזוג ברור מקיף כולל יעוץ גנטי , בדיקות דם ובהתאם לצורך גם דיקור מי שפיר. כל הברור נעשה בזמנים סבירים , בלי לחץ של זמן כפי שעשוי לקרות בהריון מתקדם, ומאפשר מעקב סדיר. לדוגמא: בחשד למום לבבי יש חשיבות למעקב התפתחות הלב תוך כדי המשך ברור של תקינות שאר מערכות העובר. במקביל לכך אבחון גנטי על מנת לוודא כי מדובר בממצא יחיד ולא כחלק מסינדרום או מחלה מורכבת יותר. לעיתים, ממצאים בסקירה מכתיבים המשך מעקב במסגרת יחידות להריון בסיכון וככל שיתגלו מוקדם יותר כך המעקב והטיפול יהיו טובים יותר. לדוגמא- קיצור מוקדם של צוואר הרחם אשר דורש מעקב ולעיתים טיפול למניעת לידה מוקדמת, שליה בעלת מבנה חשוד שיכולה להשפיע על מהלך ההיריון ואף הלידה וכדומה
- יעיל:כיום בעידן של הצפה באינפורמציה כולנו חשופים לפרסומים מפחידים על מחלות וסינדרומים בעוברים ולא מדובר רק ב- DOWN SYNDROM . הורים רבים מבצעים את בדיקת השקיפות העורפית והסקרים הביוכימיים הנלווים לה, ואף את ה NIPT – שנועדה לבדוק חומר גנטי עוברי בדם האם. בדיקות אלו חשובות אך יכולתן לאתר את מכלול המחלות והמצבים האפשריים בעוברים מוגבלת למספר מחלות אשר אותן יועדו לאתר . סקירת המערכות לעומתן הינה בדיקה אשר מיועדת לבדוק את מכלול מערכות העובר הניתנות להערכה בשלב זה ואינה מוגבלת לאיתור מחלה בודדת.
- מידע מדויק ודרכי התמודדות והחלמה: הורים רבים שוללים ביצוע של סקירת מערכות כלשהיא. טיעון נפוץ להחלטה זו הוא כי לא ישקלו הפסקת הריון באם ימצא מום בעובר. כאן המקום להדגיש כי מטרת הסקירה באשר היא אינה על מנת להפנות זוגות להפסקות הריון. מטרת הסקירה הינה לצייד את ההורים העתידיים במידע לגבי מצבים ומחלות אפשריים בעובר אשר ידרשו מעקב או טיפול במהלך ההריון , בלידה או לאחריו. מדובר במצבים אשר אי ידיעתם עשויה לפגוע באיכות הטיפול שיקבל העובר או הילוד . לכל זוג קיימת במדינת ישראל האוטונומיה לאחר השלמת הברור גם לפנות, אם יחליטו, לועדה להפסקת הריון. מנסיון העבר גילוי מוקדם מאפשר לזוגות בזמנים סבירים להבין את הממצא , לבצע את הברור ולהגיע להחלטה לגבי המשך ההריון וגם להערך טוב יותר למצב הילוד. לדוגמא: מום לב מורכב אשר דורש הערכות צוות רופאי ילדים בלידה או מערך קרדיולוגי ואשר אי ידיעה על קיומו עלול לגרום לילוד לסבול מחסר בחמצן כבר בסמוך ללידתו.
- בטיחות הבדיקה ותופעות לוואי:בדיקת האולטראסאונד הינה בדיקה לא פולשנית , והטכנולוגיה שמבוססת על גלי קול נמצאת בשימוש שנים רבות ועל ידי אוכלוסיות רבות ( אותה הטכנולוגיה של מוניטורים עובריים וכו) נחשבת בטוחה ונבדקת כל העת. המכשור מכויל כך שלא ניתן יהיה לבצע בו שימוש שאינו בטיחותי והבדיקות בדרך כלל נמשכות זמנים קצובים. בדיקה נעה בדרך כלל בין 20-40 דקות, לעיתים, משך הבדיקה תלוי גם באיכות ההדמיה ומנח העובר ולכן יכול להתארך. לא ידועות תופעות לוואי לבדיקה. הבדיקה אינה כרוכה בכאב.
לסיכום :
אם שאלתם את עצמכם האם כדאי לבצע סקירת מערכות מוקדמת, אנו מקווים שנתנו את המענה .
הבדיקה אינה מסכנת את ההרה או את העובר. בדיקה תקינה משרה שלווה וביטחון בהמשך ההריון, ובמקרה שיש צורך בברור או מעקב הרי שאלו יתחילו מוקדם ולכן יאפשרו לכם את ההערכה האופטימלית וקבלת ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם ועבור משפחתכם המתהווה.
מאחלים בהצלחה
נערך ע"י ד"ר יולזרי ורד
מומחית במילדות וגיניקולוגיה