
הריון חוץ רחמי הוא מצב רפואי מורכב שבו הביצית המופרית משתרשת מחוץ לחלל הרחם. מיקום ההשרשה השכיח ביותר להריון חוץ רחמי הוא החצוצרה, אך במקרים נדירים יותר הוא יכול להתרחש בצוואר הרחם, בצלקת של ניתוח קיסרי קודם, חלל הבטן או השחלה.
המיקום הלא תקין של ההיריון עלול לגרום לדימום משמעותי אצל ההרה, לכן זיהוי מוקדם של הריון חוץ רחמי הוא קריטי להצלחת הטיפול ולשמירה על בריאותך. בדיקות אולטרסאונד ובדיקות הורמונליות מאפשרות אבחון מדויק וטיפול יעיל ונכון. הטיפולים המקובלים כוללים טיפול תרופתי או התערבות כירורגית, תוך שמירה על שלומה של האישה ומניעת סיבוכים עתידיים.
במאמר זה נעמיק בהיבטים הרפואיים של הריון חוץ רחמי, ונסקור את התסמינים, שיטות האבחון, אפשרויות הטיפול והשלכותיהן הבריאותיות.
מהו הריון חוץ רחמי?
הריון חוץ רחמי מתרחש כאשר הביצית המופרית אינה מגיעה לרחם, אלא משתרשת במקום אחר, לרוב בחצוצרות (מעל 90% מהמקרים). היות שהחצוצרה אינה מתאימה לשאת הריון, עלול להיווצר דימום אשר עלול לסכן את חיי האישה.
גורמי סיכון להריון חוץ רחמי
- מחלות דלקתיות באגן.
- זיהומים קודמים באגן, בעיקר מחלות מין.
- ניתוחים קודמים בבטן ובאגן.
- ניתוח קודם בחצוצרות.
- הריון חוץ רחמי בעבר.
- אנדומטריוזיס
- טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית.
- שימוש בהתקן תוך רחמי.
- גיל: הסיכון להריון חוץ רחמי עולה עם הגיל ובעיקר לאחר גיל 35.
- עישון.
יש לציין כי כחצי מהנשים עם הריון חוץ רחמי הן ללא גורמי סיכון בכלל.
תסמינים של הריון חוץ רחמי
בהתחלה הריון חוץ רחמי יכול ״להרגיש״ כמו כל הריון: איחור בווסת, רגישות בשדיים, מיחושים בבטן. סימנים נוספים כוללים דימום נרתיקי, כאב גב תחתון, כאב בטן ובעיקר בצד אחד בבטן התחתונה.
בשלב זה לעיתים קשה להבדיל רק לפי הסימנים הללו אם מדובר בהריון תקין תוך רחמי או הריון חוץ רחמי. על כן, בכל מקרה של דימום נרתיקי או כאבי בטן יש לפנות לבדיקת רופא/ת נשים.
ככל שההיריון החוץ רחמי גדל, כך הוא פוגע בחצוצרה וגורם לדימום. הסימנים שיכולים להופיע בעקבות זאת כוללים: כאב בטן או כאב אגן עז, כאבים בכתפיים, חולשה, סחרחורת, עילפון. קרע של החצוצרה במקרה של הריון חוץ רחמי הוא מצב מסכן חיים.
תסמינים חמורים המחייבים פנייה מיידית לרופא/ה:
כאבים עזים בבטן או בכתפיים.
התעלפות או חולשה קיצונית.
באיזה שבוע מגלים הריון חוץ רחמי?
ברוב המקרים, הריון חוץ רחמי מזוהה בין שבועות 6-10 להריון.
חשיבות האבחון המוקדם:
- אבחון מוקדם מאפשר טיפול יעיל ומונע נזק לחצוצרה.
- מעקב רפואי קפדני יכול להציל את חיי האישה ולשמר את פוריותה לעתיד.
בדיקת הריון ביתית והריון חוץ רחמי
בדיקת הריון ביתית, המבוססת על מדידת הורמון ההריון (hCG) בשתן, תראה לרוב תוצאה חיובית גם בהריון חוץ רחמי. עם זאת, הבדיקה אינה מסוגלת לזהות את מיקום ההיריון.
מה ניתן לעשות לאחר בדיקה חיובית?
- בדיקת דם חוזרת למדידת רמות HCG: בהריון חוץ רחמי רמות ההורמון בדרך כלל עולות לאט מהרגיל.
- בדיקת אולטרסאונד בגישה וגינלית: משמשת לאיתור מיקום שק ההיריון.
טיפולים אפשריים
לא ניתן להעביר היריון חוץ רחמי אל תוך הרחם. קיימים מקרים בהם ההיריון החוץ רחמי מפסיק להתפתח מעצמו, ואז אין צורך בטיפול אלא במעקב בלבד עד שערכי ה-HCG מתאפסים.
במקרים בהם ההיריון החוץ רחמי ממשיך להתפתח – חייבים טיפול:
- טיפול תרופתי: מתן תרופת methotrexate להפסקת התפתחות ההיריון בצורה לא פולשנית. המטוטרקסאט מפסיקה גדילת תאים וגורמת כך לסיום ההיריון החוץ רחמי. לרוב ההיריון ייספג כ-4-6 שבועות לאחר מתן המטוטרקסאט. מטוטרקסאט ניתן בזריקה חד פעמית. לאחר הזריקה עוקבים אחר רמות HCG. אם הרמות לא יורדות בצורה משמעותית ניתן לחזור על התרופה. תופעות לוואי של מטוטרקסאט הן: בחילה, הקאה, שלשול, חולשה.יש לזכור שגם לאחר מתן זריקה של מטוטרקסאט עדיין יש סיכון לקרע מסכן חיים של החצוצרה. משום כך, בכל מקרה בו מופיע כאב בטן פתאומי, כאבי כתפיים או חולשה יש לפנות מייד למיון.במהלך הטיפול והמעקב לאחר מטוטרקסאט יש להימנע מהדברים הבאים: מאמץ גופני, יחסי מין, צריכת אלכוהול, חומצה פולית או תוספי תזונה המכילים חומצה פולית, חשיפה לשמש.
- טיפול כירורגי: ניתוח לפרוסקופי כשההיריון בשלב מתקדם, במקרים חמורים או כאשר יש סכנת קרע. הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה בבית חולים.לאחר טיפול תרופתי או כירורגי בהריון חוץ רחמי ייתכן כי האישה תחוש עייפות למשך מספר שבועות. יכולים להיות מיחושים או אי נוחות בבטן. אם יש כאבים עזים או אם יש כאבים שלא חולפים ולא משתפרים יש לפנות לבדיקת רופא/ת נשים. רמות ה-HCG מתאפסות לרוב תוך מספר שבועות.
סיכונים וסיבוכים של הריון חוץ רחמי
- קרע בחצוצרה: מצב חירום רפואי שעלול לגרום לדימום פנימי חמור.
- השפעה על פוריות עתידית: פגיעה בחצוצרה עלולה להקשות על כניסה להריון תקין בעתיד.
- הישנות של הריון חוץ רחמי.
- צורך בניתוחים חוזרים: במקרה של דימום או סיבוכים.
מניעת הריון חוץ רחמי: צעדים חשובים להפחתת הסיכון
- שמירה על בריאות מערכת הרבייה – מניעה וטיפול בזיהומים וניהול מצבים כרוניים.
- מעקב רפואי סדיר לנשים שעברו הריון חוץ רחמי או נמצאות בסיכון.
- ייעוץ רפואי לפני טיפולי פוריות להפחתת הסיכונים.
שאלות נפוצות על הריון חוץ רחמי
- מהם הסימנים הראשונים להריון חוץ רחמי?
כאבים חדים בצד אחד של הבטן ודימום נרתיקי לא סדיר הם סימנים ראשוניים שדורשים בדיקה רפואית. - האם ניתן להיכנס להריון תקין לאחר הריון חוץ רחמי?
ברוב המקרים כן, אך לעיתים יש צורך בטיפולי פוריות. - האם הריון חוץ רחמי יכול להתפתח להריון תקין?
לא. הריון חוץ רחמי אינו יכול להתפתח באופן תקין ולא ניתן להעבירו לחלל הרחם. - כמה זמן לוקח להתאושש מהריון חוץ רחמי?
משך ההתאוששות תלוי בסוג הטיפול, אך בדרך כלל מדובר בשבועות ספורים לטיפול תרופתי או לניתוח. - איך ניתן למנוע הריון חוץ רחמי?
טיפול בזיהומים, הימנעות מעישון ומעקב רפואי לנשים בסיכון.
מסקנה וסיכום
הריון חוץ רחמי הוא מצב רפואי מורכב ועלול להיות מסכן חיים. זיהוי מוקדם וטיפול נכון יפחיתו את הסיכונים וימנעו סיבוכים חמורים. חשוב שתהיי קשובה לגופך ותפני לרופא/ה במקרה של הופעת תסמינים חשודים. זכרי, מעקב רפואי נכון יכול לאפשר לך להמשיך ולחוות הריונות בריאים בעתיד.
המרכז לבריאות האישה מספק מענה למגוון הצרכים הבריאותיים של נשים, כולל בדיקות וטיפולים שונים בזמינות גבוהה ותחת קורת גג אחת.
למידע נוסף ניתן להתקשר למספר הטלפון בתחתית העמוד או להשאיר פרטים ואנו נחזור אלייך בהקדם.
סייעה בעריכה: פרופ׳ ברנר אלינה