סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים בעולם. מנתונים שפורסמו בישראל, מספר הנשים שאובחנו עם נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם עלה בכ-30% בעשור האחרון – בזכות האבחון המוקדם. זיהוי מוקדם של הגידול הסרטני מעלה באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה, שיכולים להגיע ל-95 אחוזים בשלבים מוקדמים מאוד. הבדיקות העיקריות המאפשרות לזהות נגעים בסרטן צוואר הרחם עוד בהיותם טרום-סרטניים הן בדיקת פאפ וקולפוסקופיה. במאמר זה תמצאי את כל המידע החשוב לגבי קולפוסקופיה, לרבות אופן ביצוע הבדיקה, האם הבדיקה כואבת ומה קורה אחריה.

מהי בדיקת קולפוסקופיה?

קולפוסקופיה היא בדיקה המיועדת לאבחון מוקדם של נגעים טרום-סרטניים בצוואר הרחם, המתפתחים לאחר הידבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV). הבדיקה מאפשרת להתבונן מקרוב בנרתיק, בצוואר הרחם ובשפתי הפות, ומאפשרת לבחון אם הנגעים הם טרום-סרטניים או סרטניים.

מתי יש צורך בבדיקה?

הצורך בקולפוסקופיה יעלה בעיקר במקרים הבאים:

  • תוצאה לא תקינה בבדיקת PAP.
  • הידבקות בזני ווירוס הפפילומה הנחשבים בסיכון גבוה / מעקב לאחר בדיקות קודמות.
  • דימום חריג בין מחזורים או לאחר קיום יחסי מין.

האם נדרשת הכנה לבדיקת קולפוסקופיה?

מאחר שהבדיקה נעשית בהרדמה מקומית, לרוב אין צורך בהכנה מיוחדת לקראתה. בעיקר חשוב לדעת כי הבדיקה מתבצעת רק לאחר שהדימום הווסתי הסתיים. כמו כן, אם את בטיפול תרופתי בשל דלקת או זיהום נרתיקי, הבדיקה תתבצע לאחר השלמת הטיפול. נוסף על כך, לפני הבדיקה הרופאה תשאל לגבי מועד הווסת האחרון, מספר ההריונות, רגישויות, אלרגיות, תרופות ועוד.

כיצד הבדיקה מתבצעת?

בדיקת קולפוסקופיה מתבצעת באמצעות מיקרוסקופ מיוחד שנקרא קולפוסקופ, המאפשר מבט מעמיק ומדויק באזור, ומסייע להבחין בין רקמה תקינה לרקמה לא תקינה בצוואר הרחם. הבדיקה נעשית בדומה לבדיקה גינקולוגית שגרתית, בשכיבה על הגב כאשר הרגליים מפושקות. במהלך הבדיקה, הרופאה מתבוננת באמצעות הקולפוסקופ ברקמות הנרתיק, צוואר הרחם והפות – ואם נמצאת רקמה חשודה, הרופאה תיטול דגימת ביופסיה שתישלח לבדיקה פתולוגית במעבדה. הבדיקה נמשכת כרבע שעה בלבד.

האם בדיקת קולפוסקופיה כואבת?

הבדיקה נעשית בהרדמה מקומית, ולכן לרוב לא תחושי כאב, אך תיתכן תחושת חוסר נוחות מסוימת במהלכה.

מה קורה אחרי הבדיקה?

לרוב בתום הבדיקה תוכלי לדעת אם אותרו תאים חשודים בצוואר הרחם. אם התשובה היא חיובית, הרופא המטפל יחליט לגבי הצעדים הבאים. במקרה של נגע טרום-סרטני, ניתן לבצע קוניזציה (ביופסיית חרוט), המאפשרת להסיר את הנגע ולשלוח לבדיקה פתולוגית כדי לוודא שאכן הנגע כולו הוסר ולא נותרו תאים חשודים נוספים באזור.

תופעות לוואי

הבדיקה נחשבת בטוחה ביותר, אך יכולות להופיע תופעות לוואי זמניות, בעיקר אם נלקחה דגימת ביופסיה במהלכה. עד מספר שעות אחרי הבדיקה יכולים להופיע כאבים הדומים לכאבי מחזור ועד כ-7-10 ימים מהבדיקה עשוי להופיע דימום קל. אם את מבחינה בתופעות לוואי חריגות, כמו התכווצויות, הפרשות בעלות ריח רע מהנרתיק וכאבים מתמידים – מומלץ להיוועץ ברופא/ה המטפל/ת.

המרכז לבריאות האישה מספק מענה למגוון הצרכים הבריאותיים של נשים, כולל בדיקות וטיפולים שונים בזמינות גבוהה ותחת קורת גג אחת. למידע נוסף על בדיקת קולפוסקופיה ניתן להתקשר למספר הטלפון בתחתית העמוד או להשאיר פרטים ואנו נחזור אלייך בהקדם.