בדיקת שקיפות עורפית מאפשרת לנו לעריך את הסיכון של עוברך ללקות בתסמונת דאון או מומים שונים אחרים. אם קיבלת בדיקת שקיפות עורפית לא תקינה קודם כל תירגעי – ולא להיחפז לחרוץ למסקנות קשות וגורפות כיוון שיש עוד בדיקות רבות לפני. כל התשובות לשאלות שלך במאמר לפנייך.
בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד המבוצעת בשבועות 11-13 להריון. בבדיקה זו בודקים את כמות הנוזל בעורף העובר. מטרת הבדיקה להעריך האם יש בצקת או הצטברות של נוזל בעורף העובר. ערך תקין הוא נמוך מ3מ"מ. בבדיקה זו מחשבים את הסיכון לתסמונת דאון בעובר על פי גיל האישה, גודל העובר והשקיפות העורפית.
בנוסף, בבדיקה זו בודקים את קיומה של עצם האף. בכ60-70% מעוברים עם תסמונת דאון אין התגרמות של עצם האף בשבועות אלו. משום כך קיומה של עצם האף היא סימן טוב.
מומלץ לשלב בדיקת דם עם בדיקת האולטרה סאונד של השקיפות העורפית. הבדיקה נקראת " סקר ביוכימי טרימסטר ראשון". בודקים בה שני גורמים בדם ההרה: PAPP-A ו-beta-HCG. בדיקת הדם מעריכה את הסיכון לתסמונת שדאון, ולוקחת בחשבון את גיל ההרה, תוצאות בדיקת האולטרה סאונד ותוצאות בדיקת הדם. דיוק הבדיקה הוא כ85%.
אז מה זה אומר שקיפות עורפית לא תקינה?
שקיפות עורפית של 3 מ"מ ומעלה נחשבת שקיפות מעובה.
שקיפות מעובה יכולה אמנם להופיע בעוברים תקינים, אולם שקיפות מעובה מעלה סיכון לבעיות גנטיות, מומים בעובר, בעיקר מומי לב, וזיהומים.
כמו כן, היה ובדיקת הדם מעלה משמעותית את הסיכון לתסמונת גנטית יש לבצע ברור, גם בנוכחות אולטרה סאונד תקין. יש להיוועץ עם רופא נשים מטפל לגבי תוצאות בדיקת הדם של הסקר הביוכימי.
מה עושים עכשיו?
אם נמצאה אצלך שקיפות עורפית לא תקינה הרופא ימליץ לך לבצע ייעוץ גנטי, בדיקת דם לוירוסים אם לא בוצעה עד כה במהלך ההיריון, סקירת מערכות מוקדמת מורחבת ואקו לב עובר.
יעוץ גנטי: כשמו כן הוא – פגישת יעוץ עם גנטיקאי, במהלכה מוערך הסיכון לבעיה גנטית אצל העובר, ובמקרים מסויימים מציעים המשך בדיקות על מנת לאתר תסמונות דאון ותסמונת גנטיות שונות אחרות.
בדרך כלל, בנוכחות שקיפות עורפית מעובה ההמלצה תהיה לבצע ברור ע"י בדיקת סיסי שלייה או דיקור מי שפיר. היתרון של בדיקות סיסי השליה ודיקור מי השפיר הוא של קבלת תוצאה חד משמעית מהו מספר הכרומוזומים של העובר. יתרון נוסף הוא יכולת להרחיב את הבדיקה לבדיקת הצ'יפ הגנטי. בבדיקות אלו לא מקבלים תשובה מספרית של מה הסיכון לתסמונת דאון , אלא מקבלים תשובה של יש או אין תסמונת דאון, לדוגמא.
בדיקת סיסי שליה: תתבצע בשבועות 11-13 בגישה בטנית או ויגינאלית בהתאם למיקומה של השלייה ומיומנותו של הרופא המטפל. בדיקת סיסי השליה בודקת את התאים שמרכיבים את השלייה שלך שבמקרה זה – זהים למטען גנטי של עוברך. באמצעות בדיקה זו ניתן ללמוד רבות על העובר ולאתר מומים ותסמונת דאון. יתרונה של הבדיקה הוא שמבוצעת בשלב מוקדם ולכן גם במידה והתוצאות לא יהיו תקינות ניתן לבצע הפסקת היריון בקלות וללא סיבוכים. חסרון הבדיקה הוא סיכון של כ1-3% להפלה.
דיקור מי שפיר: מאפשרת לבדוק מטען הגנטי של העובר על מנת לאתר מומים כרומוזומליים. הבדיקה מתבצעת בין שבועות 16-22. הבדיקה מבוצעת באמצעות בקרת אולטרה סאונד על מנת לאתר את מיקום החדרת המחט ואחר כך מבוצעת שאיבה של כ25 סמ"ק של נוזל השפיר. כיוון שהבדיקה מבוצעת תוך צפייה מתמדת באולטרה סאונד הסיכון לפגיעה בעובר מאוד נמוך. הסיכון להפלה בבדיקת דיקור מי השפיר הוא 1:500-1:800.
סקירת מערכות מוקדמת מורחבת: בדיקת אולטרה סאונד המבוצעת בשבועות 14-16 בה בודקים את גודל העובר, השלייה, סורקים את כל אברי העובר בפרוטרוט, ובודקים את הגודל, המראה והתקינות של אברי העובר. בדיקה זו מבוצעת ע"י גניקולוג מומחה באולטרה סאונד.
אקו לב עובר: בדיקת אולטרה סאונד המבוצעת ע"י קרדיולוג ילדים בד"כ החל משבוע 21 להריון ואילך. זו בדיקה של לב העובר.
לסיכום,
בדיקת שקיפות עורפית הינה בדיקת סקר ולכן היא מביאה את הסיכון הסטטיסטי אך אין ביכולתה לקבוע בוודאות אם ישנם מומים בעובר. לכן, במידה ובישרו לך כי שקיפות עורפית לא תקינה אל תמהרי להפסיק את ההיריון. התייעצי עם הרופא המטפל או יועץ גנטי ובצעי בדיקות נוספות שיוכלו לאשש בוודאות חשש לתסמונות גנטיות או מומים בעובר.
נערך ע"י:
לפרטים נוספים השאירי לנו פרטים או התקשרי 03-7620620.