סקירת מערכות מאוחרת היא בדיקה חשובה שנערכת במהלך ההיריון, בדרך כלל בין השבועות 20-24. מטרת הבדיקה היא לאתר מומים ומצבים בלתי תקינים בעובר, במיוחד במערכות גוף ובאיברים שונים. זוהי בדיקת אולטרסאונד הדומה במהותה לסקירת מערכות מוקדמת (המתבצעת בשבועות 15-17 של ההיריון). במהלכה נבדקת התפתחות העובר ומתבצעת הערכה של איברים שונים.
איברים הנבדקים במהלך סקירת מערכות מאוחרת
במהלך הבדיקה נסקרים האיברים הבאים:
- המוח: צורת הגולגולת, מבנה המוח, החדרים ומיקומם.
- הלב: תפקוד הלב, מבנה, מדורי הלב, דופק והמעבר של כלי הדם הגדולים.
- פנים: ארובות עיניים, שפתיים.
- הכליות ושלפוחית השתן: בודקים כי הכליות נמצאות במקום הנכון ושהשלפוחית מתרוקנת כראוי.
- עמוד השדרה: לוודא שאין מומים פתוחים או סגורים.
- הבטן: בדיקת דופן הבטן, התפתחות הקיבה והשרשת חבל הטבור בבטנו של העובר.
- הגפיים: קיום כפות ידיים ורגליים ובדיקה של מבנה העצמות והתקינות שלהן.
חשיבותה של הבדיקה
סקירת מערכות מאוחרת היא בדיקה חשובה גם לנשים שעשו סקירה מוקדמת, משום שניתן לאתר בה מומים קטנים, שאינם ניתנים לזיהוי בסקירה המוקדמת (כמו חלק ממומי הפנים, עמוד השדרה והלב). כמו כן, ישנם מומים המתפתחים באופן איטי (כמו מומי מוח וכליות), ולכן ניתנים לאיתור רק לאחר שבוע 18 להיריון. הבדיקה מאפשרת לזהות בעיות כמו איחור בגדילה התוך-רחמית, רמות מי שפיר חריגות, או ממצאים הקשורים לתפקוד השליה.
אם נמצאים מומים, ההורים והרופאים יכולים להיערך בהתאם מבחינת טיפול, מעקב צמוד ואף תכנון מועד הלידה או הפנייה לייעוץ גנטי במידת הצורך.
הכנה לבדיקת סקירת מערכות מאוחרת
הבדיקה לא מצריכה הכנה מיוחדת, והיא לא פולשנית. במהלך הבדיקה הנבדקת שוכבת על מיטה, והרופא/ה עורך את הסקירה עם מתמר אולטרסאונד על הבטן. במקרים בהם נדרשת הערכה של אורך צוואר הרחם, הבדיקה תתבצע גם בגישה נרתיקית.
סיכונים ותוצאות
הבדיקה נחשבת לבטוחה ואין לה סיכונים ידועים. עם זאת, חשוב לציין שלא כל המומים ניתנים לזיהוי באולטרסאונד.
המרכז לבריאות האישה מספק מענה למגוון הצרכים הבריאותיים של נשים, כולל בדיקות וטיפולים שונים בזמינות גבוהה ותחת קורת גג אחת. למידע נוסף על הבדיקה ניתן להתקשר למספר הטלפון בתחתית העמוד או להשאיר פרטים ואנו נחזור אלייך בהקדם.